Door: Judith de Bruijn
17 april 2018

Mijn boek – update

Sinds de vorige update is er veel gebeurd. Dat mag ook wel, want die wat van december 2016!

Maar ik heb me voorgenomen om me niet te haasten en het schrijven boeiend proces te laten blijven zonder al te veel stress. De tent moet ondertussen ook draaien, dus stap voor stap.

De stappen die tot nu toe zijn gezet:

Er is een titel!

publiek

spreken voor grote groepen

 

Er is een uitgever: Vakmedianet

En er is een cover:

 

Zoals je ziet, ontbreekt de achterflaptekst nog. De eerste versie daarvan publiceerde ik begin april op Linked in onder de titel ‘Achterflapte(k)st: zou jij dit boek kopen?  Daarop ontving ik erg leuke en waardevolle reacties. De volgende versie heb ik nog niet af.

https://www.linkedin.com/pulse/achterflaptekst-zou-jij-dit-boek-kopen-judith-de-bruijn/

En de inhoud? Die is ook af. Het heeft geleid tot de volgende indeling:

 

Het inhoudelijke proces was voor mij erg interessant. Telkens als ik weer nieuwe stappen beschreven had, kon ik die uitproberen bij mijn klanten en weer aanscherpen. In mijn praktijk als dagvoorzitter kwam ik telkens weer nieuwe aspecten tegen, zoals het feit dat headset microfoons tamelijk onmogelijk zijn voor vrouwen met een hoofddoek.

Ik had de ambitie een echte complete methodiek te schrijven, en daarvoor heb ik twee geweldige hulpmiddelen gehad: het kleurenmodel van Jung en de hulp van Vince de Vries. Hij zag dat ik een mooie methodiek had bedacht, maar vond dat ik het onvoldoende methodisch en precies had beschreven. Mijn boek was in termen van het kleurenmodel nogal rood-geel geworden. Vince heeft voor mij een groot deel van het boek geredigeerd en er veel groen en blauw aan toegevoegd. Heerlijk om je beperkingen te kennen en niet alles te hoeven kunnen!

Nu zit ik in de fase van het maken van een website bij het boek, video’s, formulieren en ander materiaal dat de lezer helpt om zijn presentatie nog beter te maken.

Het boek bevindt zich in de opmaakfase. Dat wordt gedaan onder leiding van vormgeefster Carien Franken van bureau visuele vertalingen. Vakwerk!

Wat er nog niet is?
Een verschijningsdatum. Dat wordt na de zomer, want ik stort me nu even op mijn nieuwe avontuur de www.klippernovacura.nl.
De mogelijkheid tot voorinschrijving. Ik hou je op de hoogte.

Judith

Tot zover deze update: 18 april 2018.

 

 

In april nam ik me voor een boek te schrijven dat inhoudelijk experts voorbereidt op het spreken op een congres. Ik dacht het in juli af te hebben. Haha. Het boek ontwikkelde zich van een praktisch gidsje voor congressprekers, naar een stevig inhoudelijk boek. Ik wilde mijn eigen visie en werkwijze op papier zetten. Omdat een werkwijze zich in de loop van de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld en deels impliciet in mijn hoofd zit, was het niet alleen een kwestie van schrijven maar vooral van denken.

Schrijven in co-creatie

De lezers van mijn nieuwsbrief hebben me daar heel goed bij geholpen. Ze probeerden mijn methodiek uit op hun congrespresentatie en gaven me feedback. Zo hielpen we elkaar.

Dank dus voor nu aan deze professionals:

Viola van Guldener
Fetske Hogen Esch
Doreth Valk
Jaap de Bruijn
Mariska Cornellissen
Joitske Hulsebosch
Arnout Bunders

Van 3 maanden naar 3 seconden

Dit boek is echt bedoeld als werkwijze. Het neemt je mee. Het start bij het verzoek of je wilt spreken op een congres en eindigt bij het moment dat je je mond open doet om te spreken. Het is zowel praktisch als strategisch en richt zich niet op ‘goed spreken’ maar op ‘je doel bereiken’.  Het gaat over spreken als strategisch instrument, omdat kennis is bedoeld om iets mee te bewerkstelligen.

Inmiddels heb ik de laatste woorden geschreven:

Je richt je hoofd op en kijk rustig de zaal in.
Je voelt jezelf nog een keer rustig adem halen, je neemt de tijd en blaast uit.

Dan begint jouw verhaal.
En eindigt het mijne.

Uitgeven of laten uitgeven

Daarmee is de laatste letter natuurlijk niet geschreven. Ik ben nu bezig met de tweede ronde. Alle opmerkingen verwerken, het model en de terminologie die ik hanteer heel consequent doorvoeren. En ondertussen is er belangstelling van een uitgever. Ik heb nog niet besloten of ik met een uitgeverij wil werken of in eigen beheer zal uitgeven. Er is ook geen haast. Want het moet goed worden. Ik heb de ambitie een standaardwerk te schrijven dat lang mee kan en voor alle academici in Nederland verplichte kost is. Ik vind het namelijk zonde dat er veel waardevolle kennis bestaat en ontwikkeld wordt, maar dat die onvoldoende bij de massa terecht komt, omdat de manier van presenteren een onnodige drempel opwerpt.

Ik zal deze pagina regelmatig updaten, om mijn vorderingen in het boekavontuur te delen!