Door: Judith de Bruijn
3 december 2016

Mijn boek – update

In april nam ik me voor een boek te schrijven dat inhoudelijk experts voorbereidt op het spreken op een congres. Ik dacht het in juli af te hebben. Haha. Het boek ontwikkelde zich van een praktisch gidsje voor congressprekers, naar een stevig inhoudelijk boek. Ik wilde mijn eigen visie en werkwijze op papier zetten. Omdat een werkwijze zich in de loop van de afgelopen 25 jaar heeft ontwikkeld en deels impliciet in mijn hoofd zit, was het niet alleen een kwestie van schrijven maar vooral van denken.

Schrijven in co-creatie

De lezers van mijn nieuwsbrief hebben me daar heel goed bij geholpen. Ze probeerden mijn methodiek uit op hun congrespresentatie en gaven me feedback. Zo hielpen we elkaar.

Dank dus voor nu aan deze professionals:

Viola van Guldener
Fetske Hogen Esch
Doreth Valk
Jaap de Bruijn
Mariska Cornellissen
Joitske Hulsebosch
Arnout Bunders

Van 3 maanden naar 3 seconden

Dit boek is echt bedoeld als werkwijze. Het neemt je mee. Het start bij het verzoek of je wilt spreken op een congres en eindigt bij het moment dat je je mond open doet om te spreken. Het is zowel praktisch als strategisch en richt zich niet op ‘goed spreken’ maar op ‘je doel bereiken’.  Het gaat over spreken als strategisch instrument, omdat kennis is bedoeld om iets mee te bewerkstelligen.

Inmiddels heb ik de laatste woorden geschreven:

Je richt je hoofd op en kijk rustig de zaal in.
Je voelt jezelf nog een keer rustig adem halen, je neemt de tijd en blaast uit.

Dan begint jouw verhaal.
En eindigt het mijne.

Uitgeven of laten uitgeven

Daarmee is de laatste letter natuurlijk niet geschreven. Ik ben nu bezig met de tweede ronde. Alle opmerkingen verwerken, het model en de terminologie die ik hanteer heel consequent doorvoeren. En ondertussen is er belangstelling van een uitgever. Ik heb nog niet besloten of ik met een uitgeverij wil werken of in eigen beheer zal uitgeven. Er is ook geen haast. Want het moet goed worden. Ik heb de ambitie een standaardwerk te schrijven dat lang mee kan en voor alle academici in Nederland verplichte kost is. Ik vind het namelijk zonde dat er veel waardevolle kennis bestaat en ontwikkeld wordt, maar dat die onvoldoende bij de massa terecht komt, omdat de manier van presenteren een onnodige drempel opwerpt.

Ik zal deze pagina regelmatig updaten, om mijn vorderingen in het boekavontuur te delen!

 

Share Button