Door: Judith de Bruijn
10 november 2016

Pecha Kucha: do’s & don’ts.

Pecha Kucha is een presentatieformat waarbij je de opdracht krijgt om te spreken aan de hand van 20 slides die elk 20 seconden in beeld blijven. Dat is dus een verhaal van 6 minuten en 40 seconden. Die uitdaging nam ik aan voor de Lighting Talks van de Utrechtse communicatiekring. Ik wilde wel eens ervaren hoe het is om aan de hand hiervan te spreken. [Mijn complete talk lees je hier]

In dit blog:

 1. Wat vonden de sprekers van deze presentatievorm?
 2. Hoe bereid je een Pecha Kucha voor?
 3. Tips voor het maken van slides
 4. Tips voor de uitvoering
 5. Wat er mis kan gaan…

1. Wat vonden de sprekers ervan?

Henk-Jan Geel [ondernemen als expeditie] verwoordde zijn ervaring als volgt:

Foto: Rogier van den Berg

Foto: Rogier van den Berg

Heerlijk dat grid van 20×20. Dit laatste me nadenken over de essentie van mijn verhaal en er is geen tijd voor ouwe hoeren. Wat mij betreft mag elke lezing zo zijn opgebouwd. Nadeel… Nou als je veel wilt vertellen of net even wat meer diepgang wil aanbrengen dan is het lastig.

 

 

Mascha Damen van Young Communicators vond het format juist lastig:

Foto: Rogier van den Berg

Foto: Rogier van den Berg

Ik had me –  met medeweten/toestemming van de organisatie – helemaal niet aan de 20×20 gehouden… Het koste me veel moeite mijn verhaal in die vaste vorm te gieten binnen de tijd dit ik had. Dus het was óf terugtrekken of toch in iets lossere vorm meedoen;-) Daarmee kom ik gelijk op punt 1: nadeel is het strakke stramien. Dit blokkeerde bij mij het proces. Ik moest te veel bezig zijn met de vorm terwijl mijn flow zit op de inhoud. Maar aan de andere kant zet deze vorm je wel aan om te komen tot de kern. Dus het is denk ik meer een kwestie van oefenen en op tijd beginnen met voorbereiden. Dat zijn tips 1 en 2 Tip 3 is: niet te veel willen zeggen.

 

Maarten Hagg maakte er snackable content van:

De vorm van de presentatie dwingt om er een visueel feest van te maken, met weinig tekst. In 20 seconden moet de boodschap begrepen worden, en er wordt ook nog een verhaal bij verteld. Snackable content pur sang dus… [Overigens vond ik met name jouw presentatie een schoolvoorbeeld van hoe je dat goed doet! Dankzij Elise]

 

2. Zo bereid je een Pecha Kucha voor

 1. Begin bijtijds.
 2. Kies een smal onderwerp en een heldere kernboodschap.
 3. Schrijf de tekst helemaal uit.
 4. Time de tekst op een heel rustig spreektempo tot die goed in 6’40” pas.
 5. Hak ‘m op in brokjes van 20 seconden.
 6. Bedenk en vind bij elk blokje een toepasselijk beeld.
 7. Oefen, oefen, oefen totdat je het uit je hoofd kent.

 

3. Tips voor het maken van slides

Minimale informatie per slide. De slide moet in éen oogopslag een verhaal vertellen. Je hebt simpelweg geen tijd om complexe slides toe te lichten. Tegen de tijd dat je publiek door heeft wat er op staat, zijn de 20 seconden alweer voorbij.

Zorg dat je als spreker vrijheid houdt. Mijn beelden waren puur illustratief. Ze bevatten geen belangrijke informatie, dienden puur als emotionele en visuele ondersteuning van mijn verhaal. Dat vond ik prettig, want dat voegt veel toe terwijl de aandacht wel bij mijn verhaal blijft. Ik hoef ook niet om te kijken naar het beamerscherm, maar kan de aandacht bij mijn publiek houden.

slide-6

Ik heb Elise Volker, een bevriende ontwerpster gevraagd de beelden te maken. Zij sloot aan bij mijn tekst waar het woord ‘Bingo’ in voorkwam. Dat woord verwerkte ze in een slide. Leuk, maar dan moet je ook wel precies ‘bingo’ zeggen op het moment dat deze slide opkomt. Dat lukt dus bijna nooit. Zet dus geen exacte woorden uit je verhaal in de slides, dat geeft wat meer vrijheid bij de presentatie.

 

 

4. Tips voor de uitvoering

Cheat. Voor Mascha bleek er toch meer ruimte in het format om het naar haar hand te zetten. En ik heb ook een beetje gesmokkeld. Ik heb gewerkt met een klikker om de beelden door te klikken. Het verhaal werd er niet langer op, het ritme ook niet, want ik hield me aan mijn getimede tekst. Maar het gaf me meer rust en de mogelijkheid om de beelden echt aan te laten sluiten bij mijn eigen timing. Veel rustiger, zowel voor mij als voor het publiek.

Zorg dat er een monitor is. Bij Pecha Kucha absoluut noodzakelijk. Ander zie je de slidewisselingen niet (achter je rug) of ben je veroordeeld tot een plek naast het scherm. En daar hoor jij als spreker niet. Je hoort voorop het podium, in contact met je publiek.

 

5. Wat kan er mis gaan?

Maarten Hagg leerde tijdens de Pecha Kucha avond van de sprekers voor hem, en paste zich razendsnel aan. Knap gedaan!

maarten-hagg“De 20 seconden regel dwingt je ook om je per dia echt te beperken tot 1 hoofdboodschap. in mijn voorbereiding had ik nog veel te veel info in het verhaal verwerkt. Ik zag dat mis gaan bij een spreker voor me: hij spreker werd voortdurend opgejaagd door zijn presentatie, ongemakkelijk voor hem en voor het publiek, slecht voor de informatie overdracht.  Jammer. dus ik besloot – mede aangemoedigd door jouw verhaal: het gaat om ‘presence’, hier zijn, en warmth, contact maken met de zaal – om heel veel te schrappen, zodat ik niet zo ‘in mijn hoofd’ zou zitten. Dat hielp.”

Als je merkt dat je gaat achterlopen, kort dan direct je verhaal in zodat je weer in de pas loopt. Het beeld is de baas, dus je moet je daaraan aanpassen. Of vraag toch stiekum een klikker 🙂

Meer tips? Deel je ervaring op deze pagina alsjeblieft.

 

Geef uw reactie